Prezentare generalaStiri Traian ZorzoliuMuzeu, Pavilionul principalCasa TaraneascaBordeiArheoparcul GumelnitaMuzeul VinuluiCetatea Dacica de la SprancenataContact
sigla olt.jpg
MUZEUL
DRAGANESTI-OLT
DSCN8916.JPG DSCN8768.JPG
Traian Zorzoliu
images.jpg
Edit your text here
Arheoparcul Gumelnita
Muzeul Câmpiei Boianului are mai multe locuinţe reconstituite, care datează de acum cinci mii de ani înainte de Hristos şi care formează un arheoparc care reconstitue o asezare neolitica din cultura Gumelnita- Salcuta. Acesta a fost finalizat pe 18 septembrie 2010 i si construit de catre profesorul Traian Zorzoliu, impreuna cu echipa din subordine. Aşezarea neolitică de la Drăgăneşti-Olt este formata din sase colibe de mărime naturală, ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un şant de apărare şi gard din nuiele împletite. Intrarea se face pe o punte din lemn. Fiecare colibă este reprezentativă pentru o îndeletnicire specifică vremurilor respective: agricultură, pescuit, olărit etc. . Colibele deţin, în interior, obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi practicarea diferitelor ocupaţii. Astfel, profesorul Zorzoliu, in urma cercetarilor si studiilor a construit o locuinţă- lacustră, unde se pastra hrana un spaţiu pentru animale si pasari si cateva locuinte specifice indeletnicirilor, cum ar fi casa olarului sau casa vânătorului. Zorzoliu spera ca amenajarea acestui arheoparc ar aduce câştiguri însemnate pentru judeţ atât din punct de vedere economic, cât şi cultural, proiectul său fiind unic în Europa.
IMGA0368.JPG
In urma studiilor facute pe parcursul a mai multor ani decercetari, directorul Muzeului din Drăgăneşti-Olt, Traian Zorzoliu, a spus că astfel de locuri unde oamenii care au trăit în perioada neolitică s-au găsit şi pe teritoriul judeţului. ,,Avem şi noi teluri în judeţ. Au fost făcute descoperiri de-a lungul timpului la Crâmpoia, Brebeni, Drăgăneşti-Olt, Celei şi Sucidava. La Drăgăneşti-Olt au fost organizate săpături în şapte şantiere arheologice pentru a scoate la iveală rămăşiţe din perioada istorică amintită. Cercetătorii au început săpăturile în 1982 şi le-au încheiat în 1994“, a adăugat el. Potrivit lui Zorzoliu, amenajarea arheoparcului nu a necesitat costuri foarte mari. Acesta a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Olt, in valoare de 20.000 lei.Insusi presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, a contribuit cu suma de 5.000 lei pentru demararea lucrarilor la arheoparc. Directorul muzeului, a spus că banii primiţi au fost suficienţi, având în vedere faptul că tot el s-a ocupat şi de proiectarea aşezării neolitice. Aşezarea de tip neolitic urmează să fie punctul de plecare a unui circuit turistic la situri arheologice şi obiective istorice din judeţ.
,,Este un proiect deosebit, unic în Europa. Cu ajutorul acestuia vom reconstitui modul de viaţă al unei populaţii care a trăit acum cinci mii de ani înainte de Hristos, populaţie care avea obiceiul să se aşeze în zonele inundabile pe nişte mici insule, care, odată cu trecerea timpului, s-au transformat într-un fel de măguri sau teluri. La început, comunităţile respective erau mici, pe telurile respective găsindu-se numai trei-cinci colibe. Casele erau construite din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar printre împletituri se punea pământ. Între casele lor îşi făceau şi o locuinţă-lacustră, unde îşi ţineau proviziile. Colibele erau dese, uliţele (calea principală) nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind lipite una de cealaltă. Construcţiile erau joase pentru că înălţimea oamenilor nu depăşea 1,50-1,60 m, iar media de varsta nu trecea de 35 ani. Casele nu aveau tavane, dar erau bine căptuşite la interior. Fiecare colibă avea vatră, cuptor, laviţă, iar patul era construit din pământ ridicat, peste care aşezau piei sau rogojină", a precizat intr-un interviu profesorul Traian Zorzoliu.
Cabanova Sitebuilder